Heb je behoorlijk wat spaargeld? Dan heb je dit mogelijk allemaal op een spaarrekening bij de bank staan. Vroeger leverde dit je nog geld op, maar tegenwoordig loont sparen eigenlijk niet meer. Bij sommige banken krijg je zelfs te maken met een negatieve rente. Daarom beginnen steeds meer mensen met beleggen. Je kunt jouw geld in aandelen steken, maar ook in diamanten. Deze edelstenen hebben door de jaren heen bewezen dat ze niet gevoelig zijn voor een crisis en inflatie. Daarom worden diamanten gezien als een veilige investering. Wil je ook diamanten kopen? Wij zetten hier drie dingen op een rijtje die je moet weten voordat je hieraan begint.

1. Investeringsdiamanten vs. diamanten in juwelen
Als je jouw geld in diamanten wilt investeren, heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een juweel te kopen waarin en diamant verwerkt is. Grote voordeel hiervan is dat je de diamant zichtbaar met je mee kunt dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een ring of een ketting. Wanneer je de edelstenen puur als investering ziet, raden wij je aan juwelen met een diamant links te laten liggen. Waarom? Omdat de kwaliteitseisen van deze diamanten lager liggen dan die van investeringsdiamanten. Dit maakt dat een investeringsdiamant over het algemeen waardevoller is dan een diamant die verwerkt is in een juweel.

2. Kwaliteit wordt bepaald door de 4 C’s
Voordat je jouw geld in diamanten steekt, moet je weten dat niet iedere edelsteen van dezelfde kwaliteit is. Daarom wil je uiteraard zeker weten dat een diamant van goede kwaliteit is. Hiervoor kijk je naar de 4 C’s: carat, colour, clarity en cut. Om te bepalen of het om een kwalitatieve diamant gaat, lichten we de 4 C’s hieronder kort toe.

– Carat
Iedere diamant heeft een karaat. Dit wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de edelsteen. Hoe groter de diamant, des te meer karaat. Deze eerste van de 4 C’s is belangrijk voor de waarde en prijs van een diamant. Naarmate het karaatgewicht van een diamant toeneemt, stijgt de prijs exponentieel.

– Colour
Om de kwaliteit van een diamant te bepalen, moet je ook naar de kleur kijken. Een volledige kleurloze diamant vertegenwoordigt de hoogste waarde. Voor het bepalen van kleur kijk je naar de code die aan een edelsteen hangt. Hoe dichter de diamant bij code D zit, des te waardevoller hij is.

– Clarity
Diamanten bevatten vrijwel altijd inclusies. Externe inclusies zijn met het blote oog zichtbaar, interne inclusies niet. Daarom worden diamanten altijd onderzocht. Op basis van dit onderzoek krijgen de edelstenen een score toegekend. Voor investeringsdiamanten geniet een zuiverheid van minimaal VS1 de voorkeur.

– Cut
Ondanks dat de slijpkwaliteit (cut) de laatste C is, is het wel de belangrijkste. Als een diamant niet goed geslepen is, schittert en fonkelt hij namelijk niet mooi. De slijpkwaliteit is overigens de enige factor die door de mens beïnvloed wordt. Diamanten worden immers door mensen bewerkt.

3. Koop diamanten uitsluitend bij een specialist
Wil je een losse diamant kopen? Dan kun jij je tot een juwelier richten. Hierboven haalden we al aan dat dit niet verstandig is als je een deel van jouw geld wilt investeren in diamanten. Je kunt beter voor een investeringsdiamant kiezen. Wij raden je aan om zo’n diamant aan de bron te kopen. Op deze manier vermijd je tussenpersonen. De prijs van een diamant valt hierdoor lager uit. Er zijn immers geen anderen die ook geld aan de verkoop van diamanten moeten verdienen.